Share |
2014-09-19 Csorba Győző Könyvtár
Országos Könyvtári Napok 2014

A Csorba Győző Könyvtár szeretettel meghívja Önt és családját a Találkozzunk a könyvtárban! - Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatra, mely 2014. október 13–21. között kerül megrendezésre.

PROGRAMOK PÉCSETT

2014. OKTÓBER 13. HÉTFŐ

15.00–17.30 Énekelni jó!
Dr. Bruckner Adrienne énekművész, zenetanár könyvbemutatóval egybekötött előadása
A gyakorlati tanácsokkal fűszerezett előadáson szó lesz a természetes hangképzésen alapuló éneklés és csoportos énekhangképzés korszerű módszereiről, a tanárok egyéni hangképzésének fejlesztéséről, a hangkarbantartásról. A gyakorlatokat a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Leánykarának tagjai mutatják be.
További információ: zene@baralib.hu
Helyszín: Tudásközpont, 0. szint, konferenciaterem

18.00–19.00 Kiss Tibor Noé: Aludnod kellene című könyvének bemutatója
A szerzővel Ágoston Zoltán kritikus, a Jelenkor főszerkesztője beszélget
Kiss Tibor Noé 1976-ban született Budapesten, 2009 óta él Pécsett. A Jelenkor tördelőszerkesztője, újságíró, szépíró. Első, önéletrajzi ihletésű regénye 2010-ben jelent meg Inkognitó címmel. Második írását, mely az Aludnod kellene címet kapta, az idei évben vehettük kézbe.
Az új kötet a kiadó ismertetője szerint „mozaikrészletekből összetapadó állapotregény, aprólékos-pontos atmoszférapróza, amely a szenvedő szerkezetek és vegetatív létezésformák kétségbeesett cselekvésmintázatait, legutolsó emberi küzdelmeit kegyetlen élességgel és kíméletlen, a melankóliát sem nélkülöző iróniával írja le.”
Helyszín: Tudásközpont, -1. szint, nagyelőadó

2014. OKTÓBER 14. KEDD

14.30–15.30 Élő emlékezet, múltunk értékei - Gábor Olivér régészeti előadása
Gábor Olivér régész vetítésekkel színesített előadásban mesél arról, milyen a régész munkája a valóságban, milyen érdekességekkel találkozott feltárásai során Pécsett, illetve Baranya megyében. Az előadó kutatási területe az ókor, azon belül a késő római császárkor hazai emlékei.
Az előadást az 5. és a 6. osztályos gyerekeknek rendhagyó történelemóraként ajánljuk.
Helyszín: Tudásközpont, 0. szint, konferenciaterem

17.00–18.00 Ötven év a magyar zene szolgálatában – a jazz és Pécs
Simon Géza Gábor jazztörténész kutatóval Kovács Attila zenei szerkesztő ezúttal a pécsi jazzélethez való kapcsolódásáról, jazzkarrierjének kezdeteiről beszélget sok-sok zenei idézettel fűszerezve.
Helyszín: Tudásközpont, 4. emelet, Zeneműtár

18.00–19.00 P. Horváth Tamás: Tündérváros című könyvének bemutatója
A szerzővel Ágoston Zoltán kritikus, a Jelenkor főszerkesztője beszélget
A sokak által csak „Petőfiként” ismert P. Horváth Tamás 1967-ben született Pécsett. Dolgozott segédszerkesztőként a Jelenkornál, a Szép Literatúrai Ajándék című lap alapítója volt. Bezárásáig vezette a Café Dantét, a közelmúltban pedig kísérletet tett a Caflish Cukrászda újraélesztésére.
A szerző első, a Zsolnayakról szóló könyvét Nyári Krisztián az alábbiak szerint jellemzi: "A szellem és a szerelem regénye. A hit és a kételkedés regénye. A nagyvilági és szecessziós Pécs regénye. P. Horváth Tamás megírta szülővárosának legizgalmasabb legendáját, a porcelángyáros Zsolnay Miklós felemelkedésének kalandos történetét."
Helyszín: Tudásközpont, 0. szint, konferenciaterem

2014. OKTÓBER 15. SZERDA

10.00–16.00 Találkozzunk a könyvtárban! – Könyvtárosok Szakmai Napja
Helyszín: Mohácsi Jenő Városi Könyvtár (Mohács, Eötvös u. 2.)

17.00 István László képzőművész: „A gyöngyszemet hullató leány”
Meseillusztráció délszláv és cigány mesékhez című kiállítás megnyitója

A kiállítást Ágoston Zsuzsanna művésztanár nyitja meg. A meséket illusztráló rajzok számítógépes grafikával készültek.
Helyszín: Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár (Pécs, Nagy Jenő u. 24.)

18.15–19.15 Egy este Závadáékkal
A beszélgetést vezeti: Balogh Robert

Závada Pál és fia, Závada Péter közös estre érkezik a Csorba Győző Könyvtárba. A József Attila-díjas és Kossuth-díjas író, Závada Pál Természetes fény című könyve ebben az évben jelent meg, ennek apropóján is faggatjuk majd, illetve szóba kerülnek korábbi pécsi emlékei. Fia, Závada Péter költő, dramaturg, drámaíró, az Akkezdet Phiai elnevezésű rap és slam poetry csapat tagja. Tanulmányait idén fejezi be a Károli Gáspár Református Egyetem színháztudomány szakán. Verseit többek között az Élet és Irodalomban, a Jelenkorban és a Literán is olvashatjuk, jelenleg második verseskötetén dolgozik. A Szputnyik Hajózási Társaságnak írt Reflex című drámáját számos helyen bemutatták határainkon kívül is. Korábban a Krétakörrel dolgozott, jelenleg a Tünet Együttes dramaturgja.
Helyszín: Tudásközpont, - 1. szint, nagyelőadó

2014. OKTÓBER 16. CSÜTÖRTÖK

10.00–11.00 L. Molnár Edit: Történetek a gyerekszobából – interaktív könyvbemutató
L. Molnár Edit: Történetek a gyerekszobából című könyve 2013-ban nemcsak a Magyar Könyvek Viadala vetélkedőjén lett az Év Mesekönyve, hanem 2014-ben aranyéremmel jutalmazták az amerikai Independent Publisher Book Awards versenyén is. A mesét angol nyelvre Najbauer Noémi fordította le és Steiner Lídia illusztrálta. A mesekönyv további érdekessége, hogy e-book formátumban jelent meg. A virtuális mesevilágban fel lehet öltöztetni az állatokat és játszani is lehet velük. L. Molnár Edittel és Steiner Lídiával várunk minden meseszerető és az újdonságokra kíváncsi érdeklődőt, kicsiket és nagyokat egyaránt.
Helyszín: Tudásközpont, 4. emelet, Körbirodalom Gyermekkönyvtár

18.00-19.00 Találkozás Lőrincz L. Lászlóval
Lőrincz L. László orientalista, író, műfordító. A Leslie L. Lawrence és Frank Cockney álnéven is alkotó szerző – könyveinek eladott példányszámát tekintve – jelenleg Magyarország legsikeresebb írója. Többségében keleti tárgyú kalandregényeiben ötvöződik a biztonsággal kezelt tudományos ismeretek és a kutatások során felhalmozott tapasztalatok ismeretterjesztő szándéka, valamint a fordulatos, izgalmas cselekmény. E kettősség – a tudományos háttér és az élvezetes olvasmányosság – adja e művek igazi értékét.
Helyszín: Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár (Pécs, Nagy Jenő u. 24.)

2014. OKTÓBER 17. PÉNTEK

10.00–12.00 és 13.00–15.00 Böngéssz Nagyi! – ismerkedés az internettel
A program célja az internetezés és a közösségi oldalak használatának gyakorlatorientált átadása. Az interaktív előadásra előzetes ismeretek nélkül is bátran lehet jelentkezni! A csoportok megfelelő tempóban, gyakori ismétléssel, az egyes lépések jegyzetelésével dolgozzák fel és gyakorolják be az új ismereteket.
Témák: böngészés, le és feltöltés, közösségi oldalak (Facebook) megismerése.
A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Jelentkezési határidő: 2014. október 13.
Jelentkezését leadhatja a könyvtár nyitva tartási idejében személyesen a Tudásközpont 1. emeleti olvasószolgálatánál (7622 Pécs, Universitas u. 2/a) vagy az alábbi elérhetőségeken:
Telefon: 36 72/501-500/28099
e-mail: pajor.zsofia@baralib.hu
Helyszín: Tudásközpont, 2. emelet, számítógépterem

19.00–20.00 Gyöngyöt az embernek – Misztrál koncert
– avagy az énekelt és a megzenésített vers műfaja –

Az énekelt és a megzenésített vers témája köré építkező összeállítás bemutatja a szöveg és zene eredendő összetartozását, valamint a későbbi fejleményt, a megzenésített verset, mint a költemény sajátos értelmezését, továbbélési formáját.
"Mikor először hallottam a Misztrált zenélni, tényleg szélviharként sodort el a hangzás. Ujjongtam, hogy micsoda új cunami született! Azóta közös fellépéseken alkalmam volt nyakig ülni mindig pontos, mindig dinamikus, mindig áhítatos muzsikájukban, s mondhatom, isteni fürdő!" – Lackfi János költő.
A rendhagyó irodalomórát gimnazistáknak és felnőtteknek egyaránt ajánljuk.
Helyszín: Tudásközpont, 0. szint, konferenciaterem

2014. OKTÓBER 18. SZOMBAT

9.00-17.00 Könyves szombat a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtárban
Ezen a napon ingyenes beiratkozással és meghosszabbított nyitva tartással várja olvasóit a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár 9.00–17.00 óráig. Emellett a lejárt határidejű könyveket késedelmi díj nélkül visszaveszi.
Helyszín: Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár (Pécs, Nagy Jenő u. 24.)

13.00–18.00 113. Retro Könyvvásár a Hamerli Házban
Ha régóta keresel egy bakelit lemezt vagy ritkaságokra vágysz, ott a helyed!
Helyszín: Belvárosi Könyvtár (Pécs, Király u. 9.)

17.00–19.00 Opera-mesék – operanépszerűsítő előadás
Hábetler András és barátai mesélnek híres operákról és énekelnek népszerű részleteket a műfaj régi és leendő barátainak. Amiről biztosan hallhatunk tőlük:
Egy zseni, meg egy másik – Mozart és Da Ponte
Veszedelmes viszonyok – Puccini és a nők
A férfi útja – Cherubino, Don Giovanni, Falstaff
Akik a humorban nem ismernek tréfát – Rossini és Donizetti avagy
Ripacsok életre halálra – Don Basilio és Don Pasquale
A szeretet operája – A Varázsfuvola
Helyszín: Tudásközpont, 0. szint, konferenciaterem

2014. OKTÓBER 19. VASÁRNAP

10.30–12.00 Nevem Stilton. Geronimo Stilton
Ki ne ismerné ezt a nevet és Rágcsáliát, az Egér-sziget fővárosát!
Készíts rajzot Geronimoról, a kalandjairól és küldd el a Csorba Győző Könyvtár Körbirodalom Gyermekkönyvtár címére (7622 Pécs, Universitas u. 2/a) szeptember 30-ig.
A legjobb alkotásokat kiállítjuk és jutalmazzuk október 19-én, vasárnap 10.30-kor, a Tudásközpont 4. emeletén található Körbirodalom Gyermekkönyvtárban. A jutalmakat személyesen Geronimo Stilton adja át! Ha csak találkozni szeretnél kedvenc hősöddel, akkor is legyél a vendégünk!
Helyszín: Tudásközpont, 4. emelet, Körbirodalom Gyermekkönyvtár

2014. OKTÓBER 21. KEDD

17.00-18.00 Tóth Krisztina: Pillanatragasztó című könyvének bemutatója
A beszélgetést vezeti: Dr. Béres Judit

Tóth Krisztina szeptemberben megjelent kötetébe 25 elbeszélést gyűjtött össze. A kötet egyfajta számvetés, hiszen éppen 25 éve jelent meg az első kötete. A történetek mindegyike egy-egy pillanatfelvétel Magyarországról, tükörcserép az elmúlt negyedszázadból. A Pillanatragasztó megkísérli összeragasztani ezeket a cserepeket, és rögzíteni a múlt egy darabját.
Helyszín: Tudásközpont, -1. szint, nagyelőadó

PROGRAMOK BARANYA MEGYÉBEN

2014. október 14. kedd
18.00 Találkozás Lőrincz L. Lászlóval

Helyszín: Szigetvár Városi Könyvtár (Szigetvár, Mártírok útja 1.)

2014. október 15. szerda
15.00 Találkozás Lőrincz L. Lászlóval

Helyszín: Sásd Városi Könyvtár (Sásd, Szent Imre út 25-27.)

2014. október 17. péntek
18.00 Találkozás Lőrincz L. Lászlóval

Helyszín: Siklósi Térségi Könyvtár és Ismeretközpont (7800 Siklós, Köztársaság tér 8.)

2014. október 19. vasárnap
17.00 Tom Ziegler: GRACE ÉS GLORIA – Színmű két felvonásban

Helyszín: Duna Irodaház (Mohács, Szabadság utca 4-6.)
Fordította: Zimmermann Claudia
Szereplők:
Grace: Sólyom Katalin Jászai-díjas
Gloria: Füsti Molnár Éva Jászai-díjas (a Pécsi Nemzeti Színház művészei)
Rendezte: Füsti Molnár Éva Jászai-díjas
Díszlet és jelmez: Tresz Zsuzsa

További programok a héten:

  • Kvízjáték könyvről, könyvtárról, olvasásról
  • Szavazz a kedvenc könyvtárosodra!

Valamennyi rendezvény ingyenes! A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

« vissza